fbpx

Run For Cover

Hvis man aldrig har været i Run For Cover’s forretning før, kan det være svært at forestille sig, at der inde bag de rå industribygninger på Hvidovrevej 80A, befinder sig et mekka af spraymaling, dåser, tuscher, merchandise og selv-udgivede vinyler. Man forestiller sig næppe, at folket bag forretningen i sin tid, var med til at finansiere og dyrke vinyl-udgivelser for nogle af Danmarks tungeste hip hop’ere. Når man så til gengæld stikker næsen indenfor og bliver mødt af den umiskendelige duft af spraymaling, forstår man konceptet med det samme. Det går op for én, at man befinder sig i en forretning, der har taget chancen og er gået helhjertet ind i dét de elsker – at formidle hip hop.

Hvordan starter historien om Run For Cover? 

“Vi udgav en 12” for en rapper, der hed ALX, som var den første plade vi lavede. Jeg er selv uddannet på et mindre pladeselskab, og havde arbejdet der en del år, men gik og fiflede med tanken om at starte mit eget. Poul havde selv sit eget pladeselskab på det tidspunkt, så vi blev enige om at slå det sammen. Vi startede som et hobbyprojekt og var det i fem år – og så sagde vi vores jobs op. Den gang havde vi ikke maling (spraymaling, tuscher osv. red.), der lavede vi kun vinyl og merchandise. Dengang havde vi alting hjemme i min lejlighed. Det handlede om at lave noget, man syntes var fedt.” 

Var det ikke lidt våget i 2002?

“Så langt tænkte vi ikke, men det var da helt absurd. Vi startede med at lave gazelle vinyl, og de første fire plader lavede vi kun på vinyl.”

Hvorfor valgte i at udgive hip-hop?

“Det har altid været hip-hop, der var omdrejningspunktet. Poul var jo også hip-hopper. Der var ikke rigtig nogen, der solgte dansk rap på CD og vinyl, eller som i hvertfald prioriterede det højt. Så derfor fik vi ret hurtigt hul igennem til folk. Det startede jo egentlig med at vi lavede en web-shop, hvor vi ville se om vi kunne sælge vores egne plader. Der var ikke ret mange butikker der gad købe vinyl, så derfor begyndte vi at sælge andres plader også. I 2007 måtte vi vælge, hvad det var vi ligesom ville med det, og så besluttede vi os for at gå all-in.

Siden 2014 har Run For Cover været et københavnsk foretagende, men konceptet havde sin opståen i Århus. 

Vi skulle have et kontor til Poul i Århus, og til det fandt vi en lille butik. Og der kunne vi jo ligeså godt sidde og have vores kontor. Så der flyttede vi fra Axeltorvet ud til Glentevejen i Nord-vest, hvor vi omdannede køkkenet – som var det første man kom ind i – til en lille butik på ca. 7 kvadrat-meter, med lager ude bagved.

Og så blev vi med tiden enige om, at vi også ville sælge tuscher og spray-dåser, når det nu er hip-hop vi laver.”

Hvad har graffiti, hip-hop og vinyl til fælles?

“Det er hip-hop kultur vi formidler, og der er graffiti en stor del af det. Graffiti er jo kunst som alt andet, og vi gør det for at omfavne hele hip-hop kulturen. DJ’ing, rap, breakdance og graffiti er grundelementerne i hip-hoppen. Det eneste vi dog ikke har noget at gøre med, er break-dance, selvom vi da godt kan bestille en kasket til dig.

Vi laver også events og graffitiundervisning. Vi lavede en stor væg med en kunstner, der hedder Michael B. Han bor i L.A., og er sygt prof.. Han havde et reklamebureau med sin bror i Los Angeles. Hans bror er hans manager, så alt på de sociale medier og Pr. var der bare styr på. Da det kræver fordybelse, vil vi hellere lave 2 kunstnere om året, der er rigtig vilde.

Det samme gælder for vinyl, for det handler også om fordybelse. Man stresser rundt, men sætter man en plade på, kræver det at man har tid til at lytte den igennem. Det synes jeg er fedt, og det er da også ret undervurderet.

Deres medarbejder Rasmus, som har stået og pakket web-shop ordre ind hele formiddagen, kommer ind på kontoret som har en åben dør ud til butikken, for at give sit besyv med. 

“Det er det der med at have noget i hånden – det har du også med en CD, men det er jo bare en plastik dims. Vinylen er mere konkret. Det er det der med at få det i mellem fingrene, og have det foran dig. Du skal ikke ind på computeren og læse om pladen. Det er bare at åbne den, og så kan du gå på opdagelse.”

Det er vi jo fuldstændigt enige i. Mine plader havde en enorm betydning for mig, og selvom de ikke er til at spille mere, har de alligevel en høj affektionsværdi. Hvornår kommer der nye udgivelser fra jer? 

“Der kommer Stik Op Jakob, som vi udsender en plade med i juni. Og så er der en Aalborg-rapper, der hedder Intensiv MC. Ham udsender vi to plader med til efteråret. Vi laver mest genoptryk nu. Vi har fx. en compilation på vej, der hedder Viva La Gade hip-hop.”

Og mens Torben fortæller, at de ikke bare udgiver hvad som helst, kan jeg se at han har en lang liste foran sig med deadlines for deres kommende udgivelser. Som så mange andre har de også oplevet at deres salg af vinyler er steget de seneste par år. Faktisk har de set 60% vækst på vinyl-salget i 2017.

“Vi kan godt lide at lave små oplag. Typisk laver vi 200-250 eksemplarer af gangen. Og nogle gange er det sjovt at lave 50 eks.. Det er pudsigt at vi startede med at lave vinyl, som vi næsten ikke kunne sælge, og i dag er det dét vi primært lever af. Vi kastede os jo bare ud i det.

Besøget hos Run For Cover er på dette tidspunkt ved at være overstået, men jeg kan ikke helt slippe den hyggelige stemning og de mange fede produkter. Jeg tager mig et kig rundt i forretningen, og bliver fascineret af de mange fyldte hylder, der rummer spraydåser i farver fra hele farvespektret. Det er svært ikke at blive helt opslugt af hele det her univers, når man selv har dyrket håndtegning i mange år. Torben fortæller mig, at de er begyndt at afholde events og graffiti undervisning, som et ekstra lag i deres hip-hop formidling.

“Vi kaster os bare ud i det. Vi har aldrig rigtig tænkt over hvad vi gjorde, og det har betydet at det nogle gange er gået godt, og andre gange knapt så godt – men så lærer man af det. Det har aldrig været os, at lægge en strategi. Hvis det føles rigtigt, så gør vi det. Hvis vi ikke føler det, gør vi det ikke. Så må det bære eller briste.

Og faktisk hører vi fra vores kunder, at det giver en god stemning, når de kommer herud. Om du er en eller anden kæmpe stjerne, eller du er nybegynder, så får du samme behandling. Der er ingen dumme spørgsmål herude. Alle skal have den samme følelse.”

 

Om Run For Cover: Run For Cover er en københavnsk forretning og netbutik, der sælger maling, merchandise og vinyl. De har eksisteret siden 2002, startede op som et pladeselskab og udgav kunstnere som Niarn, Johnson & Malone, Pede B, Ham Den Lange og Kasper Spez. I dag har butikken adresse i Rødovre, hvor de både har lager og forretning.

Få mere info om butikken her.

 

0
0
0
0
vinyl record radio show michigan every wednesday morning